Bis-Tip d.o.o.

Ljubljanska 9,
71000 Sarajevo

 

+387/33 216 792
 

info@bistip.ba

www.bistip.ba

Bis-Tip d.o.o.

Generalni zastupnik za BiH

Gabrielle Moreno Locatelli 25, 71000 Sarajevo

www.bistip.ba

+387/33 847 899
 

info@bistip.ba

Rješenja za vlagu i plijesan

Vlaga u stanu


Pojava vlage na zidu

 

Trajno rješenje problema sa vlagom se ogleda u kontinuiranom i kontrolisanom prozračivanju prostorija sa vlagom, ali i onih sa kojima su one u direktnoj vezi. Za svaki stan, kuću ili poslovni prostor proračunava se neophodni minimum izmjene zraka i kretanja zračnih masa za eliminaciju i zaštitu od vlage u skladu sa DIN1946-6 standardom i EnEV pravilnikom za energetsku efikasnost. To znači da se objekat prozračuje minimalno koliko je neophodno, te pomoću senzora se pojačava prema stepenu povećanja vlažnosti sukladno unutrašnjoj temperaturi. Svaki LUNOS element koji se ugrađuje se podešava prema dobivenoj kalkulaciji kako bi se zadovoljio standard, te omogućilo pravilno kretanje zračnih masa. To također podrazumjeva i pojedine detalje i korekcije koje su neophodne za pravilno funkcionisanje sistema, kao i edukacija i savjetovanje korisnika.

Naima preko 95% prekomjerne vlage u kućama nastaje korištenjem tih kuća (boravkom, kupanjem, kuhanjem itd.), a čemu u najvećoj mjeri doprinosi i hermetičko zatvarnja objekata (pvc i druga stolarija, vodo i zrakonepropusne fasade, izolacije i dr.). 

 

Spriječavanje vlage i isušivanje zidova 

 

Rješenje ovog problema se radi pomoću visoko sofisticiranih, testiranih i kalibrisanih LUNOS elemenata koji se postavljaju u vanjske zidove u svakoj od prostorija (npr. 2 spavaće sobe, dnevna soba, kupatilo i kuhinja po potrebi), ili više uređaja u jednu prostoriju ukoliko je ona veće površine (poslovni prostori, ugostiteljski objekti, sale itd.). Elementi rade u timu, naime dok jedni ubacuju tačnu količinu svježeg, toplog i filtriranog zraka u kuću, drugi izbacuju istu toliku količinu prerađenog i prljavog zraka. 

Kontrolne jedinice opremljene senzorima vlage, temperature i po želji investitora CO2, odžavaju optimalni kvalitet zraka u svim prostorijama, bez gubitaka energije za zagrijavanje prostora (energetska efikasnost 93,7%). Dakle, ukoliko senzori osjete povišenu vlagu u prostoriji (veći broj ljudi, rad mašine za suđe ili veš, kuhanje i sl.) automatski rad elemenata se pojačava na maksimum kako bi se suvišna vlaga u prostoriji što prije izbacila i zamjenila čistim, svježim i suhim zrakom.

 

Trajno rješenje za vlagu pomoću automatskog LUNOS sistema


LUNOS odlikuje dugotrajnost elemenata koja je testirana na 30+ godina bez promjene osobina, a održavanje elemenata je vrlo jednostavno (pranje filtera sezonski, koji su smješteni na pristupačnom mjestu).

Ono što je za LUNOS jedinstveno, cijeli sistem elemenata je moguće ugraditi za jedan dan. Također, svi elementi podliježu LUNOS garanciji, kao i sva naša planirana sistemska rješenja specifičnih problema sa vlagom. Zato ukoliko želite sebi i svojoj porodici obezbjediti zdrav ambijent i svježinu prirode u vašem domu, kontaktirajte nas još danas.