Bis-Tip d.o.o.

Ljubljanska 9,
71000 Sarajevo

 

+387/33 216 792
 

info@bistip.ba

www.bistip.ba

Bis-Tip d.o.o.

Generalni zastupnik za BiH

Gabrielle Moreno Locatelli 25, 71000 Sarajevo

www.bistip.ba

+387/33 847 899
 

info@bistip.ba

Učestala pitanja

Evo odgovora na najčešće postavljena pitanja naših klijenata. Za sva dodatna pojašnjenja, možete kontaktirati naše iskusne stručnjake koji će vam rado odgovoriti.

 

Pitanje možete postaviti putem e-maila, pišite nam nalunos@bistip.ba.

Potreba za ventilacionim sistemima kreirana je prije svega u novim uvjetima, koje diktiraju zahtjevi uštede energije u zgradama. Moderne zgrade sa dobro zatvorenim prozorima i vratima imaju izuzetno nisku propusnost vazduha. Neplanirana i nasumična ventilacija prostorija često znači gubitak energije koju smo uložili u grijanje zraka. Nedovoljna radijacija rezultira nezdravim životnim uslovima sa pojavom prekomjerne vlage i plijesni. Rešenje problema je kvalitetan i pouzdan ventilacioni sistem.

Lunos ventilacioni sistem je decentralizovani sistem koji djeluje na principu podpritiska. Usisnici zraka, koji obezbeđuju konstantan dovod sviježeg zraka, i difuzni ventilatori koji obezbeđuju stalno ispuštanje istrošenog zraka iz prostorija.

Budući da se sistem instalira brzo i bez većih intervencija, sistem se može instalirati u bilo koje doba godine, a može se instalirati i u bilo kojoj fazi izgradnje ili obnove, te je pogodan i preporučljiv za ugradnju u starijim zgradama u kojima već stanujemo i želimo da poboljšamo kvalitet života.

Da biste instalirali Lunos ventilacioni sistem, trebate da pozovete naš najbliži ured, a sve ostalo rješavaju naši stručnjaci.

Rezultat kontrolisane ventilacije je poboljšanje mikroklime i osiguranje zdravijih prostorija bez prekomjerne vlage, loših mirisa i plijesni, što će doprinijeti vašem zdravlju. Kvalitetni sistemi ventilacije stalno unose svijež zrak i odvode potršeni, zajedno sa svim štetnim supstancama.

Sistemi ventilacije automatski ispuštaju izlazni zrak sa neprijatnim mirisima, viškom vlage i štetnim supstancama i donose svijež i filtriran zrak.


Uklanjanjem viška vlage osigurava se adekvatno zdravo stanje zgrade i mikroklima, te se spriječava stvaranje gljivica i pogodnih životnih uslova za grinje.


Spriječavanje propuha i prodora vanjske buke i prašine.


Olakšavaju život ljudima sa alergijama, jer imaju pravilno filtriran zrak bez alergena. LUNOS štedi energiju.

U slučaju decentralizovane ventilacije, bez sistema ventilacionih cijevi, sa nekoliko pojedinačnih ventilacionih elemenata, potrošeni zrak se ispušta kroz ventilacioni otvor ili direktno kroz vanjski zid. Svijež zrak ulazi kroz zidove ulaznih jedinica. Vrata i drugi otvori za ventilaciju ne smetaju pri protoku zraka između prostorija.


U slučaju centralne ventilacije, ulazni zrak se slobodno ispušta kroz sistem ventilacijskih kanala u svakoj prostoriji povezanoj sa centralnim ventilatorom i ventilacijskim vratilom. Svijež zrak ulazi na isti način kao i kod decentralne ventilacije.

Koji su zahtjevi ventilacije modernih zgrada?

Koliko energije i novca uštedimo u praksi?

Kakav je raspored sistema, njegovih komponenti i sklopova?

Koliko je bučna ventilacija prostorija? Kvalitetni sistemi ventilacije rade u opsegu volumena od 26 do 32 dB u osnovnom neprekidnom radu (30 dB je tihi šapat).

Kakvo je prigušenje zvuka na sistemu?

Koliko energije nam je potrebno da upravljamo sistemom?

Koji su investicioni i operativni troškovi?

Da li je rad u skladu sa potrebama zgrade i njenih korisnika?

Da li sistem takođe pruža mogućnost ugradnje zaštite od požara?

Da li se sistem automatski kontrolira zbog prekomjerne vlage?

Pogodna, ugodna i higijenska ventilacija.

Kvalitet, trajnost i sigurnost.

Uštede u grijanju i ventilaciji koja štedi energiju.

Pažljivo isplanirajte i implementirajte sistem koji kontrolira i uklanja prekomjernu vlažnost zraka.

Cjelokupni sistem također mora zadovoljiti zahtjeve zaštite od požara i buke.

Najčešći su dva osnovna načina; za stambene prostorije u cjelini (odnosno za stan, kuću, poslovne prostorije itd.) i samo za pojedinačne sobe (kao što su toaleti, kuhinja, itd.).

Pomoću konstantne, kontrolisane ventilacije i senzora za vlagu u ventilatorskoj jedinici.

Ventilatori su instalirani u prostorijama gdje je zrak najgori (kuhinja, kupaonica + WC, praonica). Oni izvlače ili ispuštaju zrak iz tih prostorija u zračnike, dimnjake ili direktno u slobodni prostor kroz vanjski zid. Ovo stvara mali podpritisak (8 paskala), što uzrokuje lagano, nenapadno, nečujno snabdijevanje svježim zrakom kroz ulazne jedinice u sobama.

Ulazni otvori za vazduh su instalirani u prostorijama i rade u tišini, bez struje. Imaju pregradu, nepovratnu klapnu, regulator protoka, prigušivač spoljašnjih zvukova i filter protiv prašine. Elektrostatički filteri za polen su takođe dostupni. Oni se instaliraju u prostorijama iznad, lijevo ili desno uz prozor.  Isto važi i za balkonska vrata.

Zrak između prostora prolazi kroz otvor ispod vrata (2mm), vrata ili zidne rešetke.

Da bi se postigla zadovoljavajuća razmjena zraka (0,4-0,8), kojom se stanovnicima osigurava potreban kisik, potrebno je slijediti neka osnovna pravila:


Dovod svježeg zraka:

 • Dječija soba 2535 m³/h
 • Spavaća soba 40–50 m³/h
 • Dnevna soba 40–60 m³/h
 • Radna soba: 25–30 m³/h

Odvod potrošenog zraka:

 • Kuhinja: 30–50 m³/h
 • Kupatilo 30–50 m³/h
 • WC 20–40 m³/h

 

U četvoročlanom domaćinstvu, u prosjeku dnevno se proizvede 12 litara vlage u zraku. Što je zgrada bolje dihtovana i izolirana, to je bitnije da taj vlažni zrak izbacimo vani i zamijenimo svježim. Ovo se osigurava kvalitetnim LUNOS sistemom. Samo na taj način možemo definitivno spriječiti oštećenje zdravlja i prostorija uzrokovanih vlagom.

 

Stvaranje vlage u domaćinstvu sa 4 osobe u litrima / danu:

 • Disanje: 4–5
 • Biljke 2–3
 • Kuhanje 2–3
 • Tuširanje/kupanje 2–3
 • Ukupno 10–14

Pored temperature i zagađenja, treći najvažniji indikator kvaliteta zraka je količina vlage u zraki. Relativna vlažnost zraka značajno utiče na zdravlje, optimalna je između 40 i 60 %, idealna 50 %, a viša od 80 % prouzrokuje plijesan. Relativna vlažnost se smanjuje zimi, kada se hladni vanjski zrak zagrijava. Preporučuje se kontinuirana ventilacija kako bi se postigla ugodna i zdrava klima u sobama.


Maksimalni sadržaj vlage (u gramima), koji može biti u m3 zraka, približno je proporcionalan temperaturi zraka. Koliko stepeni Celzijusa ima zrak, tolikp u njemu ima grama vode. Na 5 ° C, zrak može imati do 5 g vode, što znači 100% vlažnosti. Na 22 ° C, zrak može imati i do 22 g vode, što opet znači 100% vlažnosti. Sada je lakše shvatiti zašto naš dom "isušujemo"  hladnim zimskim zrakom.


Međutim, na dobar osjećaj u stanu utiču mnogi faktori:

 • temperatura zraka,
 • relativna vlaga,
 • brzina kretanja zraka,
 • temperatura zidova i podova
 • količina svježeg zraka …


Različite bolesti mogu nastati zbog preniske vlažnosti u stanu, a prekomjerna vlažnost je glavni uzrok nastanka plijesni.

Ako ima malo vlage u stanu, dakle ispod 40%, mogu se pojaviti razne bolesti kao što su alergije, prehlade i osjećaj otežanog disanja. Usljed ​​sušenja vazduha raste stvaranje prašine, koja u kontaktu sa zagrijanim površinama eliminiše različite supstance koje iritiraju respiratorne organe. Ako, međutim, imamo previsoku vlažnost, preko 60%, počinje se pojavljivati vlaga ​​na unutrašnjim površinama. Pravi uzrok prekomjerne vlage je teško odrediti jer je povezan sa mnogim faktorima. Među uzrocima stvaranja vlage u prostoriji smatraju se disanje, znojenje, pranje, kuhanje, pranje, sušenje rublja, nedovoljna ventilacija ... Sve to i više pomaže u akumuliranju prekomjerne vlage u prostoriji. Još jedan niz nepravilnosti nastao je zbog nepravilnosti u konstrukciji, povreda, strukturalnih grešaka i, u krajnjoj liniji, prebrzog prelaska u nedovršeni (neaktivni) stan.Prekomjerna vlažnost je glavni uzrok formiranja plijesni. Za njen razvoj potrebno je 80% vlage u prostoru i zavisi  i od temperature razmnožavanja. Gljivični organizmi se razmnožavaju i u tamnom i svijetlom okruženju, a razvojni period je od 2 do 6 mjeseci.Plijesan u stambenim prostorijama je jedan od najneugodnijih drugova modernog života. U svakoj zgradi - osim u termoizoliranoj i ventiliranoj - ima toplotnih mostova i postoji mogućnost za razvoj gljvičnih organizama. Zato je potrebno da se eliminišu posljedice.. Uklanjanje uzroka nije uvijek lako, jer je potrebno odrediti izvor vlage. Vanjska strana je zbog loše hidroizolacije, izbacivanja iz oluka, lošeg vodovoda ili krova. Unutrašnjost je zgusnuta na toplotnim mostovima zgrade. Obično se pojavljuje u gornjim uglovima iza drvenog namještaja duž vanjskih zidova (ormara). Njeno porijeklo je cvjeće, sušenje veša, kupanje, disanje, kuhanje ... Prosječna četvoročlana porodica u roku od 24 sata proizvodi 10-15 litara tečnosti, koju je potrebno ukloniti iz životnog prostora ventilacijom kroz prozore (stari režim ventilacije) ili mehanički kroz modernu ventilaciju sistem sa povratkom toplote - rekuperacija.

Pravilna ventilacija ima značajan uticaj na potrošnju energije za grijanje. Posebno kada se prozori zamjenjuju u starijim zgradama, zbog veće hermetičnosti omotača, više pažnje treba posvetiti stalnoj ventilaciji. U uslovima koji su bili uslovljeni zahtjevima energetske efikasnosti u zgradama, javila se potreba za modernim ventilacionim sistemima. Niska propusnost vazduha koju ima moderna izgradnja i rekonstrukcija postojećih zgrada sa dobro zatvorenim prozorima i vratima i dodatnim slojem toplotne izolacije. Veliki gubitak energije koji smo uložili u grijanje prostorija može uzrokovati neplanirano i nasumično zračenje prostorija.U prostorijama koje nemaju regulisanu mehaničku, kontinuiranu ventilaciju ili su još ventilirane u klasični sistem sa povremenim otvaranjem prozora, pojavljuju se neugodni mirisi, povišena temperatura vazduha, visoka koncentracija ugljičnog dioksida, vlaga, plijesan, nedostatak kisika i neugodan miris. Rješenje problema je kvalitetan i pouzdan ventilacioni sistem.


Prednosti ventilacionih sistema su sljedeće:

 • automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima,
 • isušivanje viška vlage i štetnih materija i isporuka svježeg i filtriranog zraka,
 • uklanjanjem viška vlage osiguravaju adekvatno zdravo stanje zgrade, mikroklimu i sprječavaju stvaranje blagih i povoljnih životnih uslova za grinje,
 • sprečavanje propuha i prodiranje spoljašnje buke i prašine,
 • olakšavaju život osobama s alergijama, jer mogu obezbjediti pravilno filtriran vazduh bez alergena, a iznad svega
 • Oni štede energiju.

Prilikom odlučivanja o vrsti ventilacijskog sistema u objektu, moramo odlučiti između nekoliko opcija. Ako gradimo novu kuću, vrlo je korisno i ekonomično odlučiti što je prije moguće, tako da ćemo na temeljima zgrade izvesti neke jednostavne i jeftine radove koji će olakšati i značajno smanjiti instalaciju ventilacijskog sistema. Stratešku odluku donosi investitor sa savjetom stručnjaka po pitanju kvalitetnih i testiranih tehničkih mogućnosti.

S toga u nastavku dajemo opise pojedinačnih rješenja sa naznakom komponenti, dajemo procjenu vrijednosti investicije i potrebnu pripremu objekata sa naknadom za ugradnju ventilacijskog uređaja.


DECENTRALNI VENTILACIONI SISTEMI

U slučaju decentralne ventilacije bez sistema ventilacijskih kanala između prostora nekoliko pojedinačnih ventilatora, ispušni zrak se ispušta prema van kroz oduška za odzračivanje ili direktno kroz vanjski zid. SvJež zrak ulazi u zidove ulaznih zidova. Vrata ili drugi ventilacijski otvori vode računa o protoku zraka između prostora.

Decentralni sistemi rade po poznatom principu regenerativne izmjene topline, koji je kompanija LUNOS poboljšala do savršenstva. Takozvani akumulator toplote nalazi se u sredini protoka vazduha koji generiše ekonomični motor sa aksijalnim ventilatorom. Sa naizmjeničnim smjerom strujanja zraka, koji je namjerno uzrokovan radom ventilatora, rekuperacijska jezgra je ispunjena toplinskom energijom zraka koji izlazi iz prostorije i emitira ga u dovodni zrak. Ovaj proces je toliko efikasan da se samo 10% energije za zagrevanje gubi u ventilaciji. Da bi se osigurao izbalansiran protok i dovod vazduha, moraju biti instalirane dvije jedinice ili paran broj ventilacijskih uređaja. Vrlo je važan i efikasan filter. Osobe sa alergijama će moći disati - polen, prljavština i čestice prašine više neće biti u stambenim prostorijama. Filteri su izdržljivi i lako se čiste.

Decentralni ventilacioni sistemi mogu se koristiti kako za nove zgrade, tako i za staru gradnju. U slučaju nove zgrade, sistem se može ugraditi umetanjem zidnog kućišta već između opeke, i kasnije, ili u toku renoviranja, sa probijanjem zida prečnika 160 mm, koji se izvodi specijalnom krunskom bušilicom. Debljina zida mora biti najmanje 30 cm (zajedno sa izolacijom). Uređaji se spajaju direktno na upravljačku jedinicu (220 V) kablom niskog napona (12V).

Za ventilaciona rješenja u većim objektima kao što su vrtići, škole, poslovni prostori većih kvadrata, sa posebnim zahtjevima u pogledu količine izmjene zraka, postoji dosta modernih decentraliziranih sistema koji osiguravaju protok zraka do 1.300 m3 / h.

 

CENTRALNI VENTILACIONI SISTEMI

U slučaju centralne ventilacije, potrošeni zrak se izbacuje kroz sistem ventilacijskih kanala u svakom kupatilu, kuhinji, toaletu i vešeraju, preko centralnog rekuperatora LUNOMAT, a od rekuperatora LUNOMAT sistemom cijevi se dovodi zrak u svaku prostoriju u kuće (spavaće, dnevne, radne sobe). U rekuperatoru, prilikom izmjene toplote između unutrašnjeg toplog i vanjskog hladnog zraka, dolazi do izbacivanja unutrašnjeg potrošenog zraka, te ubacivanja novog svježeg zraka koji se pri tome filtrira na najvišem mogućem nivou. Centralni sistemi postiže slične ili iste karakteristike kao i gore opisani decentralni sistemi, a mana mu je što je skuplji, može se ugraditi samo prilikom izgradnje objekta, te što sistem cijevi (više stotina metara) nakon izvjesnog perioda se zaprlja i postaje nehigijenski.