Bis-Tip d.o.o.

Ljubljanska 9,
71000 Sarajevo

 

+387/33 216 792
 

info@bistip.ba

www.bistip.ba

Bis-Tip d.o.o.

Generalni zastupnik za BiH

Gabrielle Moreno Locatelli 25, 71000 Sarajevo

www.bistip.ba

+387/33 847 899
 

info@bistip.ba

Rekuperacija e2 60

e2 60 – nova snaga rekuperacije


LUNOS je prvi put predstavio novi uređaj na ISH 2019: e² 60. Ovaj istinski višenamjenski uređaj rješenje je za sve zahtjeve i uzalud ćete tražiti sličan proizvod.

e² 60 omogućuje ravnomjerni protok, koji se može beskonačno podešavati do 60 m³ / h. e² 60 se može spajati na upravljačke jedinice sa širokim rasponom aplikacija. Za visoku energetsku učinkovitost jedinice odgovoran je, između ostalog, patentirani regulator protoka koji osigurava stalan protok zraka kroz izmjenjivanje toplote.

e² 60 ima optimiziran pritisak i tako osigurava konstantan zapreminski protok čak i u područjima s vrlo visokim povratnim pritiscima, kao što su na obali ili na velikim visinama.

Opcioni, inteligentni upravljački sistem osigurava da su povratni pritisci uravnoteženi do 20 Pa, a protok zraka ostaje nepromijenjiv do 40 m³ / h ako je potrebno. Uređaj tako zadovoljava nove zahtjeve za stabilnost pritiska vjetra prema EN 13141-8 i prvi je uređaj tog tipa koji je postigao klasu S1.

e² 60 se može koristiti u bilo kojem e² okruženju jer se mogu koristiti iste rešetke, pokrovi, unutarnji paneli i kontrole. Brza naknadna ugradnja je moguća u svakom trenutku.

Svojom inovativnom regulacijom izmjene zraka osigurava učinkovitu zaštitu od oštećenja uzrokovanih vlagom i pojavom plijesni. Ovaj najmanji, a izuzetno jaki decentralizirani ventilacijski sistem je također kompatibilan sa svim LUNOtherm elementima i može se instalirati u svim fazama gradnje.

 

20 % subvencije na sistem s rekuperacijom toplote

Lunos e2 60 - Nova snaga na 60-ti rođendan


 
Tiho djelovanje

Elektromotori visokih performansi, sa najnovijom ekonomskom i ekološkom tehnologijom (2019), u kombinaciji sa mehanički obrađenim i posebno poboljšanim ventilatorima, znaju da su zvuci ventilacije gotovo eliminisani. Zvuk pri radu na udaljenosti od 1 m je samo 35 dB, tako da su rekuperatori smješteni u području daleko ispod DIN zahtijevanih graničnih vrijednosti za dnevne i spavaće prostore. LUNOS postavlja potpuno nove kriterijume u pogledu zvuka u ventilaciji.

Zaštita okoliša

Uz proračunatu max. potrošnju od 0,09W/(m3/h), e² 60 je nenadmašne energetske efikasnosti i stoga aktivno doprinosi zaštiti okoliša kao i uštedama koje su vidljive u novčaniku. Odredbe važećeg standarda DIN 1946-6 za uređaje sa energetskom efikasnosti E, premašene su višestruko, te trenutno ne postoji uporedivi proizvodima.

 

Inovativnost

e² 60 radi po poznatom principu regenerativne izmjene topline, koju je LUNOS doveo gotovo do savršenstva. Takozvani akustični akumulator se nalazi u sredini protoka zraka koji stvara eko-efikasan motor sa aksijalnim ventilatorom. Kod naizmjeničnog smjera protoka zraka koji je uzrokovan radom ventilatora, keramička jezgra se ispunjava toplotnom energijom zraka koji izlazi iz prostorije, pa emitira toplotu u dovodni zrak. Ovaj proces je toliko efikasan da se samo 15% energije za zagrijavanje gubi u ventilaciji.


Za kontrolisano odvođenje i i dovođenje vazduha, preporučuje se ugradnja dva uređaja ili par ventilacionih uređaja e² 60. Veoma važan dio ventilacione jedinice je efikasan filter. Filteri su izdržljivi i lako se čiste. Za one sa alergijama nudimo specijalne mikrofiltere koji osiguravaju da polen, prljavština i prašina više ne mogu završiti u stambenim prostorijama.

 

  • Prosječna energetska učinkovitost 85,0 %
  • Prilagodljiv protok zraka 5–60 m3/h
  • Zaštita od vanjskog zvuka 35,0 dB

e² 60 osobine


Mala veličina

e² 60  je najmanji decentralizirani uređaj za provjetravanje stambenih prostora s povratkom topote i djeluje na principu regenerativne izmjene toplote. Koristeći najmoderniju tehnologiju uspjeli smo stvoriti akumulator toplote izrađen od keramičkog kompozita, koji vraća 85% toplote. Kombinacija visokoučinkovitih ekonomičnih i ekoloških elektromotora i pametnog balansiranja omogućila je LUNOS-u da razvije najekonomičniji ventilacioni sistem.

 

Kompatibilnost

Tamo gdje je već instaliran LUNOS ventilacioni sistem, e² 60 se može ugraditi u već postojeće otvore u vanjskim zidovima ALD-R 160, e², e go, ili u LUNOtherm elementima. U novim zgradama, e² 60 se može kombinirati sa svim LUNOtherm elementima. U kombinaciji s LUNOtherm fasadnim elementima, napravi se otvor pored prozora koji je jedva vidljiv. Rešetke i intervencije na zidu više nisu potrebne.

 

Prilagodljivost

LUNOS e² 60 se lako ugrađuje kako u novogradnje tako i u useljen objekte. U novogradnji se e² 60 može ugraditi umetanjem posebnog elementa između opeke, a kasnije ugrađuje se bušenjem zida, prečnik 162 mm, koje se izvodi posebnom bušilicom. Debljina zida mora biti najmanje 28 cm (zajedno sa izolacijom). Uređaji se izravno priključuju na kontrolnu jedinicu (220 V) s niskonaponskim kablom (12 V).

 

Ventiliranje s rekuperacijom toplote je s LUNOS-ovim elementom e² 60 učinkovitije, nego ikad prije jer nam omogućava protok i do 60 m3/h.

 

Važno nam je da budemo održivi!  Svi proizvodi izrađeni su isključivo od ekološki prihvatljivih i recikliranih materijala, a obrada je ekološki prihvatljiva.

Zanima vas više o rekuperaciji e2 60?