Bis-Tip d.o.o.

Ljubljanska 9,
71000 Sarajevo

 

+387/33 216 792
 

info@bistip.ba

www.bistip.ba

Bis-Tip d.o.o.

Generalni zastupnik za BiH

Gabrielle Moreno Locatelli 25, 71000 Sarajevo

www.bistip.ba

+387/33 847 899
 

info@bistip.ba

Rekuperacija E2

LUNOS e2 rekuperator još bolje energetske učinkovitosti i još tiši za automatsku kontrolu vlage

 

LUNOS ventilacioni sistem s rekuperacijom toplote.

 

Lunos e2 je sistem s izuzetno visokom toplotnom iskoristivosti, koja iznosi 93,7 %. Tiho djelovanju jedinice je sada sniženo na svega 11 dB, što je za čovjeka skoro nečujno. Prednost koju kupci dobijaju, se odraža na odgovarajuću izmjenu zraka sa potpuno zatvorenim prozorima i bez gubitaka toplote. Lunos e2 ima izuzetno niske troškove ugradnje, za što netreba ugradnja razvodnih cijevi, zato što  rješenje podrazumjeva jednostavnu ugradnju u zid, kako u novogradnjama, tako i u sanacijama. Automatska kontrola vlage brine za optimalno djelovanje sistema i pruža optimalno klimu za boravak u prostoru u svim godišnjim dobima.

 

Godišnje pojedinačna rekuperatorska jedinica potroši približno 3.0 KM električne energije. Filteri su trajni, te ih je moguće prati pod tekućom vodom, ili možete izabrati filtere za polen, koji su posebno napravljeni za alergije za ljude s osjetljivim zdravljem.

 

Rekuperacija E2

20 % subvencija na kredit za energetski efikasne projekte

Pogledajte kratak film o ugradnji ventilacionog sistema Lunos e2!

NOVA generacija najprodavanijeg ventilacionog sistema - Lunos e2. Ventilacioni sistem Lunos e2 se svake godine poboljšava i  opet je godine 2016. nagrađen kao najbolji ventilacioni sistem »Best of 2016 «, u isto vrijeme još je primio prestižnu nagradu za najbolji energetsko-učinkoviti proizvod godine »Best product of the year 2016« u kategoriji funkcionalnosti i ekologije.

Prednosti Lunos e2Tiho djelovanje

Elektromotori su s visokom učinkovitosti, s najnovijom ekonomičnom i ekološkom tehnologijom, u kombinaciji s mehanički unapređenjima posebno poboljšanih ventilatora, skoro su eleminisali poznate zvukove koje isti stvaraju. Rade na svega 11,5 dB* na 1. stepenu, 17,5 dB* na 2. stepenu, i 23 dB* na 3. stepenu djelovanja (tj.  17, 38 odnosno 48 m3/h izmjene zraka) ventilatori su smješteni u području koje je daleko ispod graničnih vrijednosti DIN-a za dnevne i spavaće prostorije. LUNOS postavlja potpuno nove kriterije u smislu zvuka ventilacije. Za usporedbu: smanjenje od samo 3 dB znači prepoloviti intenzitet zvuka. S toga, nova generacija Lunos e2 je smanjila zvuk tako učinkovito da je oko 3 puta niža razina zvuka nego što to zahtijevaju najstrožije norme.


Zaštita okoliša

S preračunatom potrošnjom 0,07 W/m3/h, e2  je neprekosnovljiv u energetskoj učinkovitosti i zato aktivno pridonosi zaštiti okoliša, kao i financijskim uštedama. Odredbe važećeg standarda DIN 1946-6 za uređaje za energetsku učinkovitost E prekoračene su višestruko, što znači da je e2 ubjedljivo na 1. mjestu među sličnim proizvodima.

 

Inovativnost

e2 radi na osnovu poznatog principa regenerativne izmjene topline, koju je LUNOS doveo gotovo do savršenstva. Takozvani akustični akumulator topline nalazi se u sredini protoka zraka koji stvara ekološki učinkovit motor s aksijalnim ventilatorom. Uz naizmjenični smjer strujanja zraka, koji je uzrokovan radom ventilatora, keramička jezgra se puni toplotnom energijom zraka koji izlazi iz prostorije i nakon toga je predaje zraku koji ulazi. Taj je postupak toliko učinkovit da se samo 10% energije za grijanje gubi u ventilaciji. Za ujednačeno pražnjenje i dovod zraka preporučuje se ugraditi dvije jedinice ili parni broj uređaja za ventilaciju e2. Vrlo važan dio ventilacijske jedinice je učinkovit filter. Filteri su izdržljivi i jednostavni za čišćenje. Za one sa alergijama nudimo posebne mikrofiltere koji osiguravaju da polen, prljavština i prašina više ne mogu ulaziti u stambene prostorije.

 

Mala veličina

e2 je najmanji decentralizirani uređaj za provjetravanje stambenih prostora s povratkom topote i djeluje na principu regenerativne izmjene toplote. Koristeći najmoderniju tehnologiju uspjeli smo stvoriti akumulator toplote izrađen od keramičkog kompozita, koji vraća toplotu na 93,6%. Kombinacija visokoučinkovitih ekonomičnih i ekoloških elektromotora i pametnog balansiranja omogućila je LUNOS-u da razvije najekonomičniji ventilacioni sistem.

 

Kompatibilnost

 Tamo gdje je već instaliran LUNOS ventilacioni sistem, e2 se može ugraditi u već postojeće otvore u vanjskim zidovima ALD-R 160 ili ALD-R 160 L, u LUNOtherm elementima. U novim zgradama, e2 se može kombinirati sa svim LUNOtherm elementima. U kombinaciji s LUNOtherm fasadnim elementima, napravi se otvor pored prozora koji je jedva vidljiv. Rešetke i intervencije na zidu više nisu potrebne.

 

Prilagodljivost

 LUNOS e2 se lako ugrađuje kako u novogradnje tako i u useljen objekte. U novogradnji se e2 može ugraditi umetanjem posebnog elementa između opeke, a kasnije ugrađuje se bušenjem zida, prečnik 162 mm, koje se izvodi posebnom bušilicom. Debljina zida mora biti najmanje 28 cm (zajedno sa izolacijom). Uređaji se izravno priključuju na kontrolnu jedinicu (220 V) s niskonaponskim kablom (12 V).


Ventiliranje s rekuperacijom toplote je s LUNOS-ovim elementom e2 učinkovitije, nego ikad prije.

 

  • Potrošnja električne energije po elementu je naime samo: 1,2 W pri zahtjevanoj izmjeni od 17 m3/h
  • 2,3 W pri zahtjevanoj izmjeni 38 m3/h
  • 3,0 W pri zahtjevanoj izmjeni 48 m3/h


    To znači potrošnju od 0,07 W/m3/h pri povratku toplote u vrijednosti 93,6 %.

    Važna nam je održivost! Svi proizvodi izrađeni su isključivo od ekološki prihvatljivih i recikliranih materijala, a obrada je ekološki prihvatljiva.