Bis-Tip d.o.o.

Ljubljanska 9,
71000 Sarajevo

 

+387/33 216 792
 

info@bistip.ba

www.bistip.ba

Bis-Tip d.o.o.

Generalni zastupnik za BiH

Gabrielle Moreno Locatelli 25, 71000 Sarajevo

www.bistip.ba

+387/33 847 899
 

info@bistip.ba

Rekuperacija ego

Rekuperator Lunos ego


Ego element jednostavno djeluje kao samostolna jedinica. Element je primjeren za ugradnju u kupatila, WC-e, vešeraje i ostale tehničke prostorije.

Osobine elementa

Inovativni sistem decentralizovanog ventilacionog sistema LUNOS. Radi na principu regenerativnog izmjenjivača topline.

Jedinica za regeneraciju ego je podijeljena na dvije polovice koje djeluju kao nezavisna jedinica. Svaka polovica koristi svoju polovinu izmjenjivača topline, koji uz pomoć ventilatora dovodi / odvodi zrak u / iz prostorije. Zahvaljujući ovoj funkciji, element je pogodan za ugradnju u prostorijama koje imaju tehnički najzagađeniji vazduh (kupatilo, toalet, vešeraj, kuhinja ...)

Toplota se akumulira u akumulatoru topline razmjenom smjera vrtnje ventilatora i prednostima zagrijavanja svježeg vanjskog zraka koji ulazi u prostoriju.

Pročišćava zrak i prevazilazi sve zakonske zahtjeve u pogledu energetske efikasnosti.

Visokoučinkoviti ventilator bez četkica, s istosmjernom strujom osigurava najnižu potrošnju energije od samo 0,2 W / m² / h, čime postiže izuzetnu energetsku učinkovitost. Toplinska efikasnost elementa je 87,7%. Element je testiran do -35 ° C vanjskog zraka.

Element je jedinstven u svojoj niskozvučnosti, jer 16.8 dB nije ništa drugo do mali šum, koji nadilazi sve standarde i potrebne zvučne propise. Proizvodnja i funkcionalnost u skladu sa primjenjivim njemačkim građevinskim i energetskim standardima.

 

Djelovanje elementa

Uređaj za skladištenje toplote se isporučuje kao baterija sa toplotnim potencijalom izduvnog vazduha. Kada se ventilator okrene, toplotna energija dobijena na taj način se zagrijava svježim ulaznim vazduhom. Zbog dvije odvojene polovice u samom elementu, element istovremeno dovodi zrak u prostoriju i istodobno ispušta zrak iz prostorije. Protok vazduha u samoj polovini se zamjenjuje oko jedan minut, što znači da je usisavanje oko jedne minute unutrašnje zagrijavanje, a potrošeni zrak treba da "dopuni" akumulator toplote. Tada se proces okreće i snabdjeva svježim i čistim spoljašnjim vazduhom oko jedan minut, koji apsorbuje toplotni potencijal koji je prethodno akumuliran u usisavanju.

 

Tehničke karakteristike


  • VOLUMENSKI PROTOK: 5-45 m³/h
  • NIVO BUKE: 16,8 db
  • POTROŠNJA ENERGIJE: približno 1 W potrošnje energije na jedinicu 0,2 W/m3/h
  • TROŠKOVI: manjI od 5 KM godišnje (energija + filter) na rekupertorski ventilator.
  • DIMENZIJE: ø160 x 500 mm.

Potrebna oprema: A) Višestepenska upravljačka jedinica 5/UNI s napojnom jedinicom 5/NT18 za upravljanje rekuperatoske jedinice ego s indikatorom čišćenja filtera. B) Prekidač za upravljanje 5/W2U: ima sljedeće stepene protoka (5, 10, 20 i 45 m³/h) i za uključivanje i isključivanje. 


CE certifikat.


Proizvedeno u EU (Njemačka). Garancija: 2 godine.